Heb je het verhaal over Hitler al gehoord…

24,50

80 jaar na de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog zijn er nog veel vragen. Hoe werd de Tweede Wereldoorlog beleefd in Suriname en het Caribisch gebied? Hoe werd de bevolking geïnformeerd door de media? Dit rijk geïllustreerde boek beschrijft en verbeeldt hoe de mensen in deze overzeese gebieden de oorlog hebben ervaren.

De Nederlandse Trans-Atlantische slavernij

24,50

Er is een gebrek aan systematisch onderzoek naar de kennis en mening van de Nederlandse burgers over de Trans-Atlantische slavernij. In opdracht van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) onderzocht John Schuster door middel van gesprekken met achtendertig Nederlandse burgers van Caribische, (wit) Nederlandse en Surinaamse afkomst hun ervaringen met en meningen over het verleden, het heden en de toekomst van de slavernij.

De Vries in Paramaribo

24,50

De familiegeschiedenis speelt zich af tegen de achtergrond van de geschiedenis van Suriname waarin de slavernij en de hiërarchische samenleving een grote rol spelen. In de negentiende eeuw is de meerderheid van de witte mensen in Paramaribo Joods en in tegenstelling tot de niet-Joodse witte bevolking zijn de Joden generaties lang in Suriname geboren en getogen. Het verhaal van de familie De Vries is exemplarisch voor de geschiedenis van de (Hoogduitse) Joden in Paramaribo.

Door vrouwen gedragen

24,50

Tussen 1890 en 1939 werden zo’n 33.000 Javaanse vrouwen, mannen en kinderen van Java naar Suriname verscheept. Op de plantages namen zij met een vijfjarig contract de plek in van de slaafgemaakten, die na de afschaffing van de slavernij en het Staatstoezicht in 1873 in vrijheid waren gesteld. Dit boek doorbreekt de stilte rondom deze verborgen Javaans-Surinaamse geschiedenis van dubbele migratie c.q. (gedwongen) verplaatsing. Op basis van de levensverhalen van drie generaties Javaans-Surinaamse vrouwen, wordt terugkeken op hun leven, strijd, veerkracht en overlevingskunst.

Lieflijk Indië

29,95

Achter elke deur van de Haarlemse woongroep Lieflijk Indië schuilt een wereld aan verhalen. De eerste generatie Indische Nederlanders die definitief naar Nederland migreerde, heeft met veerkracht en volharding barre tijden doorstaan en herinneringen verworven. Deze collectie van persoonlijke verhalen en omschrijvingen van Indisch cultureel erfgoed eert de mensen van Lieflijk Indië en de Indische cultuur, en slaat een brug naar jongere generaties.

Nieuwe politiek op Bonaire

24,50

In Nieuwe politiek op Bonaire schetsen de auteurs een beeld van de actuele politieke cultuur op het eiland aan de hand van het ontstaan van een nieuwe politieke beweging: de ‘Movementu di Pueblo Boneriano’. De partij richt zich met name op de invoering van ‘good governance’.

Eduard Cuypers Leven & Werk

90,00

Eduard Cuypers (1859-1927) liet een omvangrijk oeuvre aan bouwwerken na. Zijn architectuur is sterk beïnvloed door de vele trends en stijlinvloeden waar hij tijdens zijn werkzame bestaan voor open stond. Daarnaast gaf hij zijn medewerkers ruimte voor eigen inbreng in het ontwerpproces. Eduard Cuypers was, zo werd gezegd, ‘father of them all’.

Gids slavernijverleden Curaçao / Slavery Heritage Guide Curaçao

20,00

Voor veel toeristen die naar Curaçao op vakantie gaan is het slavernijverleden volkomen onbekend. Ook de lokale bevolking is zich hier niet altijd van bewust, ondanks het feit dat de Curaçaoënaars nog steeds de gevolgen van slavernij en kolonialisme ervaren. Voor wie goed kijkt, is deze erfenis overal zichtbaar: in gebouwen, tradities en gebruiken, muziek en eten. De gids voert langs ongeveer 70 locaties.

For many tourists who go on holiday to Curaçao, the history of slavery is completely unknown. The local population is not always aware of this either, despite the fact that Curaçaoans are still experiencing the consequences of slavery and colonialism. If you look closely, this legacy is visible everywhere: in buildings, traditions and customs, music and food. The guide takes you past about 70 locations.

Gids Slavernijverleden van De Kaap/Slavery Heritage Guide of The Cape

20,00

De formele koloniale aanwezigheid van Nederland die 150 jaar duurde, heeft een enorme impact gehad op Zuid-Afrika. Wie in Kaapstad rondloopt en bewust rondkijkt, struikelt bijna over de straatnamen, graven, monumenten, gebouwen en kerken die Nederlandse koloniale sporen verraden. Deze gids voert ons langs 80 verschillende locaties in De Kaap die een directe link hebben met het slavernijverleden.

The formal colonial presence of the Netherlands, which lasted 150 years, had a huge impact on South Africa. Anyone walking around Cape Town and consciously looking around will almost stumble over the street names, graves, monuments, buildings and churches that betray Dutch colonial traces. This guide takes us through 80 different locations in The Cape that have a direct link to the slavery past.

Frank Essed

34,50

Franklin Edgar Essed (1919-1988) was de grootste visionaire denker die Suriname ooit heeft voortgebracht. Hij dacht na over de ontwikkeling van het land en formuleerde constructieve ideeën en plannen die hij tot in detail uitwerkte. Vanaf 1958 toen hij minister van Opbouw werd tot aan de staatsgreep van 1980, was Esseds visie richtinggevend voor de nationale ontwikkeling.

Asiel

24,50

Op 12 november 2024 verwelkomde de afdeling 20e-eeuwse geschiedenis van het Rijksmuseum Amsterdam een bijzondere aanwinst: een maquette van azc Klompjan in Markelo, een van de eerste asielzoekerscentra in Nederland. Deze maquette werd in 2012 gemaakt door Karen Gegiazarian, een autospuiter uit Abchazië die in 2010 met zijn gezin naar Nederland vluchtte. Toen het azc sloot, besloot hij een tastbare herinnering te maken en bouwde hij het centrum nauwgezet na met natuurlijke materialen die hij op het terrein verzamelde.

Als stenen konden praten / Si piedra por papia

24,50

Het boek is een aanvulling op de al bekende verhalen van de ‘zwarte’ verzetshelden en ‘witte’ elite en bestuurders. Deze vaak nog niet vertelde of verloren gewaande familiegeschiedenissen met (nog) onbekende helden bieden een nieuw perspectief op het gedeelde kolonialisme en slavernijverleden in het Koninkrijk der Nederlanden.

Winti

19,99

Winti, een boek voor de jeugd, gaat over de Wintireligie. Dit geloof is ontstaan in Suriname nadat mensen uit verschillende delen van Afrika gedwongen werden als slaven met elkaar te leven. Hun religies leken op elkaar. Die vermengden zich en zo ontstond Winti.

Modern Architecture of Curaçao

37,50

This book focuses on 25 buildings on the island of Curaçao, constructed between the 1930s and the 1960s, whose designs were influenced by two distinct yet interrelated international architectural styles that emerged in the early 20th century: the Modern Movement and Art Deco.

Seerie van Sinabo

24,50

Seerie werd beschuldigd van vergiftiging en in opdracht van de directeur van Sinabo door twee basya’s onthoofd. Hoewel het boek de slavin Seerie als onderwerp heeft, is het in feite een in memoriam voor al die mensen die in slavernij hebben geleefd en van wie wij nooit de namen zullen kennen.

Kartika

39,50

Kartika Affandi learned to paint from her father, mostly in the open air. Her paintings and sculptures embody an essential passion for authentic visual works. The look she gives to her art makes an indelible impression on those who view it, and even now while as she nears the age of ninety, her work ethic is relentless and full of joy and a desire to connect people. It has brought her international fame.

Berlages Indische reis/Berlage’s Journey to the Indies

30,00

Berlages Indische Reis is een nieuwe, creatieve herinterpretatie van een honderd jaar oud reisdagboek; een onderzoekingstocht naar ons koloniaal verleden met een frisse, kritische blik op het heden.

Berlage’s Journey to the Indies is a carefully curated new edition of a 100-year-old travel journal that explores the Netherlands’ colonial past from a fresh, critical, and contemporary perspective.

Van Slavernij naar Vrijheid

20,00

Voor het eerst bundelt een geselecteerd aantal bekende auteurs uit het Koninkrijk der Nederlanden en Suriname de krachten om gezamenlijk en vanuit vrijheid en onafhankelijkheid over het gemeenschappelijke en gevoelige onderwerp slavernij een kort essay of gedicht te schrijven.

Asiento (luxe editie)

39,50

In 1685 gaat de steenrijke Amsterdamse koopman Balthasar Coymans de strijd aan om het alleenrecht op de verkoop van slaven aan de Spaanse koloniën. Tegengewerkt door nietsontziende concurrenten en de Spaanse inquisitie moet hij alles uit de kast halen om de grootste slavenhandelaar ter wereld te worden.

Deze luxe hardcover editie is tijdelijk verkrijgbaar en alleen te bestellen via de webshop van de uitgever en bol.com