De tenen van de leguaan

“Mijn moeder was zwanger van mij. Ze voelde zich loom en is in slaap gevallen. In een droom verscheen een oude vrouw die zei: “Wat jullie mijn kind hebben aangedaan, zal ook jullie kind overkomen.” Mijn moeder wist niet wat die droom betekende en vroeg het aan mijn vader. Die vertelde dat hij niets moest hebben van de ‘drachtige’ leguaan die op het erf rondkroop: “Ik heb stenen naar dat beest gegooid.” En zo heeft hij de tenen van de ongeboren babyleguaan in de buik van moederleguaan beschadigd. Toen mijn vingers op mijn dertiende jaar krom werden, wist mijn moeder het meteen: de kokobe was de straf voor wat mijn vader heeft misdaan.”

De tenen van de leguaan. Verhalen uit de wereld van Surinaamse leprapatiënten verschijnt 23 januari.

De tekening is van Leo Wong Loi Sing (afkomstig uit het boek)