Indisch palet

Het Westfries Museum in Hoorn exposeert van 10 februari 2019 tot en met 9 juni “Indisch Palet”. Op deze tentoonstelling zijn zo’n veertig werken te zien van toonaangevende kunstenaars die zich hebben laten inspireren door de natuur, cultuur en mensen in de Indonesische archipel. De werken zijn ter beschikking gesteld door kunstverzamelaars Rob Colauto en zijn vrouw Yvonne van Peperstraten. Hun collectie Indische kunst wordt algemeen beschouwd als een van de grootste en meest gevarieerde van Nederland. In “Indisch Palet” is werk te zien van vijftien tot twintig verschillende kunstenaars, voornamelijk uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Daaronder zeven topstukken van de schilder Isaac Israëls en werken van Pieter Ouburg, Dolf Breetvelt, Rudolf Bonnet, Willem Hofker en Johannes ten Klooster.

Boek

Ter gelegenheid van “Indisch Palet” verschijnt het boek The Art of Collecting, waarin de passie centraal staat van hen die kunst verzamelen. Aan het boek dragen diverse auteurs bij, onder wie Indonesië-kenner Ruud Spruit. Uiteraard besteden de auteurs ruim aandacht aan het echtpaar Colauto van Peperstraten, maar niet alleen aan hen. Bea Brommer, internationaal expert op het gebied van Indonesische kunst en geschiedenis, interviewt voor het boek ook andere kunstverzamelaars.
Rob Colauto over de verzameling Colauto van Peperstraten: ‘Uiteindelijk koop je altijd wat je zelf mooi vindt. Onze collectie wordt bepaald door onze persoonlijke smaak. Beiden vallen we erg op art deco en de impressionistische schilders. Door de jaren heen hebben we ook veel ander werk gekocht. Kwaliteit herken je en je leert voortdurend bij. Voor deze tentoonstelling hebben we zeven prachtige stukken van Isaac Israëls. Maar er is ook abstract en figuratief werk te zien van bijvoorbeeld Pieter Ouburg en Dolf Breetvelt.’

De afbeeldingen hiernaast, Isaac Israels, Vrouw te paard. en Auke Sonnega, Meisjesportret, zijn afkomstig uit The Art of Collecting en te zien op de tentoonstelling Indisch Palet.