Bruynzeelwoningen in Suriname

Vraag op straat in Paramaribo, Suriname aan iemand of hij Bruynzeelwoningen kent en hij zal vertellen dat hij zelf, zijn tante of een kennis in zo’n woning woont. Bruynzeelwoningen zijn door heel Suriname te vinden en zijn beeldbepalend voor de woonwijken van Paramaribo. Met het boek ‘Bruynzeelwoningen in Suriname’ willen de auteurs Karolien Janssens en Marte Wierenga deze waardevolle woningbouwgeschiedenis vastleggen.

Tegenwoordig kennen we Bruynzeel van de keukens en potloden, maar indertijd had de ondernemersfamilie Bruynzeel  houtfabrieken in Nederland en buitenland. Willem Bruynzeel richtte in 1947 de Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij op, die gezaagd en geschaafd hout, triplex, spaanplaat en vloeren produceerde. Toen in de jaren ’50 de woningnood groot was en de houtfabriek naar een toepassing voor houtrestanten zocht, waren de Bruynzeelwoningen een oplossing. De bouwpakketten waren gedurende 40 jaar een groot succes en Bruynzeel zou een belangrijke werkgever in Suriname worden.

Houten woningen zijn niet nieuw voor Surinamers maar Bruynzeelwoningen waren bouwpakketten die gemakkelijk, snel en  goedkoop in elkaar gezet konden worden. Met plafonds van triplex, de binnenwanden afgewerkt met spaanplaat en vloeren van strokenparket waren de woningen het toppunt van moderniteit. En met de kenmerkende verticale schroten in twee kleuren op de gevels domineren de Bruynzeelwoningen vanaf 1960 het straatbeeld van de nieuwe woonwijken van Paramaribo.

voorintekening / sponsoring
Om het boek bereikbaar te maken voor inwoners van Suriname is sponsoring nodig. Dat kan financieel door een bedrag over te maken of door vaste afname van (een aantal) boeken. Bij een bijdrage of besteding van 500 euro of meer wordt uw (bedrijfs)naam vermeld in het boek. Voor meer informatie kunt u een mail sturen aan info@bruynzeelwoningen.nl. ‘Bruynzeelwoningen in Suriname’ zal eind 2018 verschijnen.

Bruynzeelwoningen in Suriname. Over schroten en spaanplaat
Karolien Janssens en Marte Wierenga
ISBN 9789460224850
verschijningsdatum eind 2018
verkoopprijs nog niet bekend

Folder Bruynzeelwoningen

 

Bruynzeelwoningaanbod