Tentoonstelling Gevangen door Atjeh, Toean Stammeshaus

Museum Bronbeek, 17 oktober 2019 -27 juli 2020
Velperweg 147 (let op: stel uw navigatie in op Velperweg 153), 6824 MB Arnhem

De tentoonstelling vertelt hoe de fascinerende cultuur van de Atjehse bevolking Stammeshaus in zijn greep kreeg en hoe het 1e object in zijn bezit kwam. Dat gebeurde tijdens een militaire expeditie van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL), waaraan hij als onderofficier deelnam. Zijn verzameling groeide snel met aankopen, geschenken én oorlogsbuit. Mede onder invloed van zijn echtgenote Nelly ontwikkelde Willem zich tot een gewaardeerde bestuursambtenaar die aanzienlijke verbeteringen bracht in de levensomstandigheden van de Atjehers.

De tentoonstelling bevat een representatieve selectie objecten uit de collectie van het Tropenmuseum, waar zijn verzameling en ook Willem zelf uiteindelijk terechtkwamen, naast voorwerpen van de familie en uit het archief Stammeshaus.
Er zijn indrukwekkende foto’s te zien van het bestaan op Atjeh, in militair-bestuurlijke en in huiselijke kring en van de vele verschillende mensen die een rol speelden in Willems leven. Onder wie ook zijn moeder, die bij toeval weer op zijn pad kwam.

Willem Stammeshaus vertegenwoordigt de gemengde Indische samenleving, zowel in zijn genen als in zijn carrière. Zijn vader was een Duitse arts in dienst van het KNIL, zijn moeder een Chinese die als ‘huishoudster’ het veld moest ruimen voor een Europese bruid. Van militair werd hij bestuursambtenaar en uiteindelijk conservator van zijn geesteskind: het Atjeh Museum in Koeta Radja.

De tentoonstelling is te zien van 17 oktober tot 27 juli 2020.

Meer informatie over het boek Toean Stammeshaus