In het onlangs verschenen boek neemt econoom en Latijns-Amerika specialist Pitou van Dijck de lezer mee op zijn enerverende tocht dwars door het Amazonegebied, van Bolivia tot Suriname. Onderweg laat hij zien hoe het grootste woud ter wereld dreigt te verdwijnen.

Nog nooit waren de bedreigingen voor de Amazone zo groot. Satellieten nemen tienduizenden branden waar, aangestoken door veeboeren en plantagehouders. Die zetten het bos en de savanne om in weidegronden en sojavelden. Houthandelaren kappen grote stukken uit het regenwoud. Jaarlijks komen er duizenden kilometers verharde wegen bij om het gebied beter toegankelijk te maken voor exploitatie. Stuwmeren zetten enorme oppervlakten onder water. Al deze activiteiten leiden tot ontbossing, verlies van biodiversiteit en meer branden.

De aantasting van de Amazone vormt een bedreiging voor de hele planeet, want het woud speelt een belangrijke rol in de regulering van het klimaat op aarde. Op BNNVARA is momenteel een serie te zien die gaat over de Amazone.

Op de foto wordt het eerste exemplaar van het boek overhandigd aan Liliana Jauregui, Senior Expert Environmental Justice van IUCN NL die het boek mede hebben mogelijk gemaakt.

De foto is van Peter Sanches.