Lezingen: Stadsherstellen in Suriname

Surinaamse lezingen in de Amstelkerk (een nieuwsartikel van Stadsherstel Amsterdam)

Interesse in Surinaams erfgoed? In juli en augustus zijn er vier lezingen in de Amstelkerk over Suriname. Kom meer te weten over Stadsherstel in Suriname, het slavernijverleden, de modernistische architectuur en het verdwijnen van de houten volkswoning in Paramaribo.

Over de lezingen

De lezingen worden alle gehouden op woensdagavonden om 20 uur in de Amstelkerk, Amstelveld 10 in Amsterdam. Wees er snel bij want vol is vol.

Lezing 1: Stadsherstellen in Suriname | woensdag 4 juli
Kom erachter hoe Paramaribo nu lijkt op Amsterdam 62 jaar geleden. De lezing wordt gegeven door onze projectleider en buitenlanddeskundige Paul Morel.

Lezing 2: Nadenken over slavernijverleden van Amsterdam | woensdag 11 juli
Lezing door dr. Dienke Hondius, een van Nederlands toonaangevende onderzoekers op het gebied van slavernij. Door middel van de Gids Slavernijverleden Amsterdam en haar onderzoeksproject Mapping Slavery, een Google Map en gids van Europese woonhuizen voor slaveneigenaars en zwarte erfgoedlocaties, streeft Dienke ernaar de zichtbaarheid van de Nederlandse slavengeschiedenis te vergroten.

Lezing 3: Modernistische architectuur in Paramaribo | woensdag 18 juli
Lezing van ir. Aad Lambert over de modernistische gebouwen van architect Nagel in het stadscentrum van Paramaribo.
De Nederlandse Architect Peter Nagel introduceert het modernisme in Suriname. Hij ontwerpt in de jaren ’50 de eerste modernistische gebouwen voor het stadscentrum van Paramaribo. In de periode 1951-1969 ontwerpt Nagel meer dan vijftig(!) gebouwen in deze stijl, in en buiten Paramaribo. Na de lezing is er een gids verkrijgbaar over dit onderwerp.

Lezing 4: Zinkplaat en planken | woensdag 22 augustus
Spreker Wim Verboven vertelt over het verdwijnen van de houten volkswoning in Paramaribo. De eerste kennismaking van Wim met Suriname was als dienstplichtige in 1965. Sinds 2000 bezoekt hij met zijn vrouw Carry-Ann jaarlijks Paramaribo en fotografeert het verval van de traditionele architectuur. Wim gaat tijdens zijn lezing in op de geschiedenis, de architectuur en de boedelproblematiek die vaak de oorzaak is van de slechte staat van onderhoud. Zijn vrouw Carry-Ann vertelt over haar herinneringen aan het kleine huisje van haar grootmoeder.

Toegang: € 5,- voor Vrienden en € 7,50 voor niet-Vrienden.
Kaartverkoop: vrienden@stadsherstel.nl, of aan de deur, wel graag aanmelden via vrienden@stadsherstel.nl / 020-5200075

Nog geen Vriend? Geen probleem. Vriend worden en gelijk van de korting gebruikmaken is mogelijk. U krijgt dan ook het boekje over Stadsherstellen in Amsterdam en Suriname gratis toegestuurd.