Dit gebergte bracht ons appels, peren en vijgen

Herbeluister hier de uitzending van de Interne Keuken, VRT 20 januari, met het laatste half uur een zeer boeiende bespreking van With our own hands.
With our own hands
“Ik wou dat niet vragen, maar welke gek geeft zo iets uit?”, vraagt de Vlaamse presentator op een gegeven moment.

Zo  luidde de aankondiging op de VRT-website:
“Ja, toegegeven, wij van Interne Keuken maken wel eens een inschattingsfout. We hadden meteen moeten toehappen toen twee jaar geleden Geerdt Magiels ons zei dat hij het beste kookboek aller tijden had gelezen, en dat we er dringend een gesprek over moesten voeren aan de keukentafel.

“Geerdt, kookboeken, dat doen wij niet in Interne Keuken, in weerwil van de naam van het programma”, was ons stellige antwoord. We hadden het mis. Ondertussen is er een documentaire gedraaid over dat kookboek: Wisdom of the mountains. We hebben die bekeken en we zijn overtuigd. Geerdt had gelijk.

In het Pamirgebergte, op de grens tussen Afghanistan en Tadjikistan, wonen de Pamiri, een van de meest geisoleerde volkeren ter wereld. Ze hebben een bijzondere vorm van landbouw ontwikkeld en telen granen en vruchten die zeer typisch zijn voor de regio. Daarbij horen gerechten en recepten die net zo typisch zijn. En die dreigen te verdwijnen. Want jonge Pamiri eten pizza’s en hamburgers die ze in de supermarkt halen.

Jamila Haider en Frederik van Oudenhoven hebben vijf jaar lang die traditionele recepten verzameld in het boek With our own hands dat in 2016 verscheen en meteen prestigieuze prijzen won. Interne Keuken heeft dat toen geratteerd, maar zaterdag komt Geerdt Magiels dat rechtzetten. Als hij nog wil. Geerdt? Wil je nog?”