Een huwelijk aan diggelen

Op zaterdag 13 oktober vindt in de Zuiderkerk in Enkhuizen de Westfriese Archeologiedag plaats. Hoogtepunt dit jaar is het verhaal van de rijke dokter Zacheus de Jager, die in de eerste helft van de 17de eeuw op een steenworp afstand van de kerk woonde.

In 2009 is bij een opgraving afval van Zacheus en zijn familie teruggevonden, waaronder kookgerei, Chinees porselein, een gegraveerd huwelijksglas en veel olijvenpitten. Dit was de aanleiding om historisch onderzoek te doen naar het leven van dokter Zacheus. De zoektocht in het archief leverde een schat aan informatie op en onthulde een leven vol ruzie. Vooral met zijn tweede vrouw Margaretha van Beresteyn, dochter van een zeer rijke familie, raakte Zacheus in 1649 verwikkeld in een hoog oplopend conflict.

Het turbulente levensverhaal van Zacheus en Margaretha is beschreven in een publieksboek met de titel ‘Een huwelijk aan diggelen’. Dit boek zal tijdens de Westfriese Archeologiedag voor het eerst verkrijgbaar zijn, voor €22,50. Er kan worden betaald met pinautomaat. Hiernaast zijn de spullen van Zacheus en zijn familie te zien en wordt in een kort toneelstuk een episode uit het leven van het echtpaar gespeeld.

Datum en tijd: zaterdag 13 oktober 2018, van 10.00 tot 16.30 uur
Locatie: Enkhuizen, Zuiderkerk, Zuiderkerksteeg 1
meer info over de Westfriese Archeologiedag