Ram Hiralal

De kaarten op tafel

Roy Khemradj

19,50

De biografie van de Surinaamse accountant Ram Hiralal (1937) beschrijft gebeurtenissen die in de Surinaamse politieke, maatschappelijke of culturele geschiedenis nauwelijks bekend zijn. Leest als een spannend boek.

Uitverkocht!

Beschrijving

Inhoud

Ram Hiralal (1937) blikt in deze autobiografie openhartig terug op zijn bewogen leven. Als succesvol accountant en nieuwsgierige en maatschappelijk betrokken avonturier was hij in de tweede helft van de vorige eeuw actief in de Hindostaanse gemeenschap. Hij was medeoprichter van Lionsclub Parwani en van de minder bekende vereniging SORES. Als sponsor van baithakgana-muziek kruiste hij de degens met zijn vriend, zakenman Diepnarain Benie. Ook buiten de eigen gemeenschap – hij was jarenlang voorzitter van de Surinaamse Cricket Bond – leverde Ram zijn bijdrage aan de ontwikkeling van zijn geliefde Suriname.

Ram Hiralal stamt rechtstreeks af van Brits-Indische immigranten. Zijn ouders kwamen in 1912 in Suriname aan en vestigden zich na hun contractperiode in Nickerie. Ram is de enige van het gezin die nog in leven is. Deze jongen uit de Boonackerpolder die zich met een emmertje water uit de kreek moest wassen alvorens blootsvoets naar school te gaan, is een geslaagde zakenman geworden die nu op stand aan de Surinamerivier woont en op zijn oude dag geniet van zijn onder architectuur aangelegde tuin.

De kaarten op tafel beschrijft gebeurtenissen die in de Surinaamse politieke, maatschappelijke of culturele geschiedenis nauwelijks bekend zijn. Ook privé legt Ram de kaarten op tafel. On-Surinaams openhartig is hij over de vier relaties in zijn leven en zijn acht kinderen. Ram woont nu samen met de jongedame Nasrana Habieb met wie hij graag in het openbaar verschijnt. Dat mensen dat raar vinden, deert hem niet. Zo is Ram!

Auteur

Roy Khemradj is journalist en werkte vanaf 1980 voor de NOS, onder meer als eindredacteur van het radioprogramma Zorg en Hoop. In 2008 werd hij hoofd van de Caribische Afdeling van Radio Nederland Wereldomroep. Drie jaar later werd hij directeur van het Surinaams Inspraak Orgaan. Khemradj is nu freelance journalist. Zijn eerste boek, een journalistiek onderzoek naar Vlucht PY-764; de SLM-vliegramp in Suriname, verscheen in 1990. In 2002 publiceerde hij Jagernath Lachmon – Een politiek testament en maakte hij een televisie- en radiodocumentaire over deze markante VHP-politicus.