Boekhandel N.V. Varekamp & Co 1953/1955

Deze verbouwing is een typisch werk, waarmee je als architect start: een nieuwe pui om van een woonhuis een winkel te maken.

Nagel verbouwt in 1952 het oorspronkelijke houten woonhuis aan de Domineestraat 26 tot winkelpand voor zijn vriend Paul Varekamp. Aan de straatzijde ontwerpt hij over de gehele breedte een charmante symmetrische winkelpui met twee etalages, links en rechts van de entreedeur. Daarboven komen kleine raampjes in gekleurd glas tegen het felle zonlicht. Op de eerste verdieping een groot balkon boven de winkelpui, dat meteen als luifel boven de etalages dient. Tegen de achtergevel komt een uitbouw voor kantoor en (licht)drukkerij. Varekamp begint hier met zijn succesvolle kantoorboekhandel annex (licht)drukkerij. Varekamp en Nagel starten in 1952 tegelijk met hun ondernemingen. In 1954 wordt de winkel vergroot en in 1955 volgt nog een uitbreiding van de drukkerij. Alle lichtdrukken van architectenbureau Nagel worden hier gemaakt. Nagel koopt hier ook al zijn tekenmateriaal: transparant papier, schetsrollen, potloden, tekenpennen en (letter)sjablonen.

In 1972 ontwerpt Nagels opvolger, architect ir. Ed Morroy, het huidige drielaagse winkelpand. Het oude houten gebouw wordt dan geheel afgebroken.

Er volgen later nog enkele ingrijpende verbouwingen als de zaak in andere handen overgaat, nu onder de naam VACO.

Beschrijving van het door Peter J. Nagel ontworpen pand van Boekhandel Varekamp, Domineestraat 26-32, waar tegenwoordig boekhandel VACO gehuisvest is, uit het onlangs verschenen:
Paramaribo de modernistische architectuur van ir. Peter J. Nagel