Beschrijving
Inhoud
De havens liggen vol met koopvaardijschepen, die goederen uit verre landen brengen, zoals hout en graan uit het Oostzeegebied, zout uit Mediterrane landen en specerijen uit Azië. Vanuit de havens varen honderden vissersschepen uit voor de haringvisserij. In de stad zijn talloze scheepswerven, touwslagerijen, kuiperijen en smederijen. Meer dan 20.000 mensen wonen en werken hier. Dit is het Enkhuizen van de 17de eeuw.
De stad heeft een grote aantrekkingskracht. Eén van de personen die zich in Enkhuizen vestigt, is dokter Zacheus de Jager. Hij trouwt hier met Margaretha, een dochter uit de rijke familie Van Beresteyn. Het echtpaar behoort tot de rijkste bovenlaag. Het huwelijk loopt in 1649 uit op een grote ruzie, die in die tijd het gesprek van de dag in de stad moet zijn geweest. Uiteindelijk verlaat Margaretha haar man en neemt al haar spullen mee.
Bij een opgraving aan de Torenstraat in Enkhuizen is een afvalput gevonden vol met voorwerpen die van het echtpaar zijn geweest, waaronder glaswerk uit zijn dokterspraktijk, bier- en wijnglazen en duur porselein. Dankzij deze vondst en alle archiefstukken krijgen we een bijzondere inkijk in het bewogen leven van Zacheus en Margaretha. Dit historische verhaal neemt ons mee naar het 17de-eeuwse Enkhuizen en laat zich lezen als een roman.
De auteurs
Dieuwertje Duijn (1986) studeerde af op een scriptie over de archeologie en geschiedenis van Enkhuizen. Zij werkt als archeoloog bij Archeologie West-Friesland en doet regelmatig archeologisch onderzoek in Enkhuizen.
Christiaan Schrickx (1981) is archeoloog en historicus. In 2015 is hij gepromoveerd op een studie naar een laatmiddeleeuws klooster. Hij werkt bij Archeologie West-Friesland en heeft diverse opgravingen in Enkhuizen verricht.
Leontine Kuijvenhoven-Groeneweg (1947) heeft als specialisatie kostuum- en textielgeschiedenis en is secretaris van het Textieloverleg voor medewerkers museale textiel van Noord-Hollandse musea. Ze schrijft regelmatig over modegeschiedenis.
Michiel Bartels (1965) is gemeentelijk archeoloog voor Hoorn en West-Friesland. De archeologie van de Gouden Eeuw in de West-Friese steden en dorpen heeft zijn warme belangstelling.
Pers
“Een fraaie uitgave, rijk voorzien van illustraties. Een geschenkverpakking waardig.”
VIND, nr.32, 2018
“Een huwelijk aan diggelen is een geweldig boek, waarin het leven in het zeventiende-eeuwse Enkhuizen op een vlotte manier wordt beschreven en de geschiedenis van de stad ook in historische context wordt geplaatst.”
Yuri Visser op Historiek.net (de hele recensie leest u hier)
“Goed geschreven verhaal op basis van archeologische en archiefvondsten. Het is zeldzaam dat archeologisch onderzoek leidt tot een reconstructie van een familiedrama.”
R. van Vliet voor NBD-Biblion
Uitgave in samenwerking met de Vereniging Oud Enkhuizen
mede mogelijk gemaakt door Stichting Archeologie West-Friesland