De Geest Overwint

75 jaar 15 augustus

Stichting 15 augustus 1945

29,50

Met de capitulatie van Japan eindigde op 15 augustus 1945 de Tweede Wereldoorlog binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Op die dag worden sinds 1988 jaarlijks bij het Indisch Monument in Den Haag alle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Met deze publicatie hoopt de Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 bij te dragen aan een vrijheidsbewuste samenleving en aan het besef dat de tweede wereldoorlog in Azië ons allen aangaat.

Op voorraad

ISBN: 9789460220180
Taal: Nederlands
Bindwijze: paperback
Pagina's: 224
Publicatiejaar: 2020

Category:

Beschrijving

Inhoud

Als mensen praten over de Tweede Wereldoorlog, gaat het vaak over het bombardement van Rotterdam, de Hongerwinter of verzet en vervolging. Maar voor veel landgenoten speelde de Tweede Wereldoorlog zich duizenden kilometers verder af, als gevangene in kampen op Java of Sumatra, als dwangarbeider in Thailand of Japan. Vogelvrij als Buitenkamper of misbruikt als Troostmeisje.

Met de capitulatie van Japan eindigde op 15 augustus 1945 de Tweede Wereldoorlog binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Op die dag worden sinds 1988 jaarlijks bij het Indisch Monument in Den Haag alle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

De belangstelling voor de Nationale Herdenking op 15 augustus blijft groeien. Nieuwe generaties ontdekken de sporen van het leed dat de oorlog ook in hun familie getrokken heeft. De oorlogservaringen in Azië, de grootschalige ontheemding en de kille ontvangst in Nederland is vaak verzwegen en verdrongen, maar worden meer gedeeld dan vroeger. Ook de herwonnen kracht en de grote bijdrage van de oorlogsgeneratie aan de Wederopbouw van Nederland krijgt terecht steeds meer aandacht.

Deze verhalen klinken door in de voordrachten die op de herdenkingen in Den Haag zijn uitgesproken en gezongen. Een selectie is gebundeld in De Geest Overwint: 75 jaar 15 augustus. Het zijn verhalen die het verdienen om verteld te worden. Niet alleen voor de twee miljoen Nederlanders met een achtergrond in Nederlands-Indië, maar voor alle Nederlanders. Het is onze gedeelde geschiedenis.

Het boek wordt ingeleid met een foto-geschiedenis van de oorlog in Zuidoost-Azië en het herdenken daarvan in Nederland. Een kaart biedt een overzicht van alle oorlogsgraven in Azië en Australië.
Met deze publicatie hoopt de Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 bij te dragen aan een vrijheidsbewuste samenleving en aan het besef dat de tweede wereldoorlog in Azië ons allen aangaat.

Met een historisch foto-overzicht en beschrijvingen van Margaret Leidelmeijer.