Balans. Arubaans letterkundig leven

De periode van Autonomie en Status Aparte, 1954-2015

Wim Rutgers

35,00

Bundeling artikelen over de Arubaanse literatuur van Wim Rutgers, buitengewoon hoogleraar Caraïbische Letterkunde aan de Universiteit van Curaçao.

Op voorraad

ISBN: 9789460224584
Taal: Nederlands
Bindwijze: gebonden
Pagina's: 272
Publicatiejaar: 2016

Category:

Beschrijving

Inhoud

Wim Rutgers schreef gedurende meer dan veertig jaar tal van artikelen over de Arubaanse literatuur. Dit literair kritische en literair historische werk ging steeds gepaard met zijn onderwijsactiviteiten op Colegio Arubano, het Instituto Pedagogico Arubano, de Universiteit van Aruba en later de Universiteit van de Nederlandse Antillen / University of Curaçao. Deze publicaties waren niet alleen voor geïnteresseerde lezers bedoeld maar nadrukkelijk ook voor de studenten. Deze stukken hebben hierdoor vaak een meer informatief dan opiniërend karakter.

Een aantal van deze afzonderlijke bijdragen zijn door Rutgers verzameld en in een meer gestructureerd chronologisch verband gepresenteerd. De verwachting was dat in al de losse steentjes toch een mozaïek te ontdekken viel over de ontwikkeling van een literatuur die tot nu toe te weinig specifieke aandacht heeft gekregen. Deze uitgave maakt de balans op van het letterkundig leven van Aruba vanaf het Statuut in 1954 tot 2015.

Het heeft volgens de schrijver zeer zeker zin om een ‘kleine’ literatuur als die van Aruba apart te behandelen. De moderne mondialisering brengt als tegenhanger een steeds toenemende aandacht voor het lokale voort. Ook een lokale literatuur van een klein (ei)land neemt deel aan de mondialisering en verbindt zo het lokale met het mondiale, met een modeterm momenteel ook wel als ‘global’ aangeduid: lokale uitgangspunten, geplaatst in een wijder perspectief van het regionale en het mondiale. Ook een klein eiland met een kleine literatuur is deel van een wereldwijde ontwikkeling. Daarom: is de lokale Arubaanse literatuur zowel regionaal als mondiaal gecontextualiseerd. Dat is de opzet van deze verzameling.

Auteur

Wim Rutgers (1941) werkte als leraar aan het Colegio Arubano, het Instituto Pedagogico Arubano en de Universidad di Aruba en later Universidad di Antiya Hulandes/University of Curaçao. In 1994 promoveerde hij op het proefschrift Schrijven is zilver, spreken is goud; oratuur, auratuur en literatuur van de Nederlandse Antillen en Aruba. In 2007, na zijn pensionering op Aruba, werd hij benoemd tot buitengewoon hoogleraar Caraïbische Letterkunde aan de Universiteit van Curaçao. Wegens zijn verdiensten voor de Caraïbische Literatuur werd Wim Rutgers in 2014 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Een uitgave van Editorial Charuba