Kartika

39,50

Kartika Affandi learned to paint from her father, mostly in the open air. Her paintings and sculptures embody an essential passion for authentic visual works. The look she gives to her art makes an indelible impression on those who view it, and even now while as she nears the age of ninety, her work ethic is relentless and full of joy and a desire to connect people. It has brought her international fame.

Berlages Indische reis/Berlage’s Journey to the Indies

30,00

Berlages Indische Reis is een nieuwe, creatieve herinterpretatie van een honderd jaar oud reisdagboek; een onderzoekingstocht naar ons koloniaal verleden met een frisse, kritische blik op het heden.

Berlage’s Journey to the Indies is a carefully curated new edition of a 100-year-old travel journal that explores the Netherlands’ colonial past from a fresh, critical, and contemporary perspective.

Van Slavernij naar Vrijheid

20,00

Voor het eerst bundelt een geselecteerd aantal bekende auteurs uit het Koninkrijk der Nederlanden en Suriname de krachten om gezamenlijk en vanuit vrijheid en onafhankelijkheid over het gemeenschappelijke en gevoelige onderwerp slavernij een kort essay of gedicht te schrijven.

Medicinale planten

Medicinale en rituele planten van Suriname

34,50

‘Medicinale en Rituele Planten van Suriname’ is het resultaat van enkele jaren wetenschappelijk onderzoek naar het plantgebruik voor geneeskrachtige, magische en religieuze doeleinden.

De herdruk verschijnt 1 juni a.s.

Seerie van Sinabo

24,50

Seerie werd beschuldigd van vergiftiging en in opdracht van de directeur van Sinabo door twee basya’s onthoofd. Hoewel het boek de slavin Seerie als onderwerp heeft, is het in feite een in memoriam voor al die mensen die in slavernij hebben geleefd en van wie wij nooit de namen zullen kennen.

Ma Chefe, de vrije papegaai

24,50

Twintig jaar geleden interviewden journaliste Nina Jurna en de inmiddels overleden schrijver Clark Accord een groot aantal mensen in Suriname en Nederland over de doorwerking van slavernij in hun persoonlijke leven. Een kwestie die nu actueler is dan ooit. Jurna zoekt een aantal van hen opnieuw op en vraagt of zij inmiddels van mening veranderd zijn.

Asiento (luxe editie)

39,50

In 1685 gaat de steenrijke amsterdamse koopman Balthasar Coymans de strijd aan om het alleenrecht op de verkoop van slaven aan de Spaanse koloniën. Tegengewerkt door nietsontziende concurrenten en de Spaanse inquisitie moet hij alles uit de kast halen om de grootste slavenhandelaar ter wereld te worden.

Deze luxe hardcover editie is tijdelijk verkrijgbaar en alleen te bestellen via de webshop van de uitgever

In Barbarije (luxe editie)

39,50

Het is het jaar 1678. De West-Indië vaarder Sint-Joris vertrekt vol goede moed met een lading Schiedamse jenever en een aantal passagiers richting Paramaribo. Ter hoogte van de Kaapverdische Eilanden slaat het noodlot toe: Algerijnse kapers enteren het schip en alle opvarenden worden in de boeien geslagen. Na een reis vol ontberingen verdwijnen de Hollanders in de wrede wereld van Moorse slavenhandelaren.

Deze luxe hardcover editie is tijdelijk verkrijgbaar en alleen te bestellen via de webshop van de uitgever

Kroesvee (luxe editie)

39,50

De West-Indische Compagnie heerst over de Afrikaanse Goudkust. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan schreeuwen de plantages om goedkope arbeidskrachten, maar het aanbod is schaars. Afrikaanse koninkrijken en Europese compagnieën handelen volgens oude verdragen, die zorgvuldig worden nagekomen. Als in november 1687 een dorpje in het Denkyira-rijk door illegale slavenhalers wordt leeggeplukt, zijn daarom de rapen gaar.

Deze luxe hardcover editie is tijdelijk verkrijgbaar en alleen te bestellen via de webshop van de uitgever

Samen op Beekvliet

24,50

Enkel een koffer met wat persoonlijke spullen hadden ze bij zich, toen ze begin november 1975 in het Brabantse Sint-Michielsgestel arriveerden. De 300 Javaanse Surinamers, voornamelijk ouderen met hun (klein)kinderen, werden opgevangen in het voormalige seminarie Beekvliet. Aangemoedigd door hun politici waren ze Suriname ontvlucht, uit angst voor politieke chaos na de op handen zijnde onafhankelijkheid. De ouderen waren voormalige contractarbeiders die hun hele leven onder Nederlands koloniaal bewind hadden gewerkt. Geboren op Java (Nederlands-Indië) waren zij in hun jonge jaren geronseld om als contractarbeiders in Suriname te gaan werken.

De onbedoelde samenleving

24,50

Na een carrière in het bedrijfsleven wordt Harvey Naarendorp (1940) pas op latere leeftijd politiek actief. Na de machtsovername van 1980 raakt hij betrokken bij de nieuwe regering onder Desi Bouterse. Veertig jaar later vertelt Naarendorp de Nederlandse journalist Jan Thielen wat zich toen achter de schermen afspeelde en zet zijn visie over Suriname uiteen. Met deze Surinaamse versie werpt Naarendorp een nieuw licht op een roerige periode die zowel in Den Haag als in Paramaribo nog steeds actueel is.

Trompenburg Tuinen & Arboretum Rotterdam

29,95

Steeds vaker weten tuin- en plantenliefhebbers de weg te vinden naar Trompenburg Tuinen & Arboretum; de Rotterdamse oase van rust en schoonheid. Een ‘evergreen’ is dit boek, voor de liefhebbers van de natuur in het algemeen en die van Trompenburg in het bijzonder. Als lezer raak je in de ban van de voortvarende wijze waarop de wandelende encyclopedie Gert Fortgens de tuinen en het arboretum naar zijn hand heeft gezet: van planten stekken tot terreinverwerving.

Twintig jaar beeldende kunst in Suriname, 1975-1995

29,50

Op 23 november 1995 opende in het Surinaams Museum in Fort Zeelandia, Paramaribo, de tentoonstelling ‘Twintig jaar beeldende kunst in Suriname, 1975-1995’. In deze publicatie maken de samenstellers van de tentoonstelling destijds, een nauwkeurige reconstructie van de gang van zaken, gebruikmakend van tal van schriftelijke bronnen en foto’s.

Uitverkocht

Edam

25,00

Jarenlang lag de “Kronijk van Edam” (1867) van Pieter Costerus Wzn. opgeborgen in het Waterlands Archief. Met deze hertaling maakt schrijver en Edam-kenner Frans Kuiper dit manuscript toegankelijk voor de lezer van nu: de historie, een wandeling door het Edam van de vroege 17e eeuw en een beschrijving van gebouwen die er soms zelfs niet meer zijn.

The border dispute between Suriname and Guyana

24,50

The border dispute between Suriname and Guyana has its roots in colonial times. This book sheds light on the genesis of the border dispute based on historical documents, while outlining the policy followed by the government of the Netherlands regarding this issue and further focuses on relevant aspects of international law and hitherto underexposed, if not hidden, historical facts. The author hopes that this publication could contribute to a balanced assessment of the problem by both governments in their pusuit of a peacefull solution of the border dispute.

Het Edams Museum

19,50

In dit boek worden de geschiedenis van het Edams Museum en de herkomst van objecten over de periode 1895-1914 besproken, dus tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Elk object, elk sierbord, meubelstuk, schilderij of boek vertelt een verhaal over de schenker en bruikleengever; verhalen die zijn te reconstrueren aan de hand van het bewaard gebleven rijke museumarchief.

Ala Sma Tori

27,50

Tijdens een viering van Keti Koti op 1 juli, liep beeldend kunstenaar Maartje Jaquet door haar geliefde stadsdeel, Amsterdam-Zuidoost, en vroeg enkele feestelijk uitgedoste mensen of ze een portret van ze mocht schilderen. In de loop van drie jaar kwamen er steeds meer portretten bij. Ze zijn gebundeld in dit boek: Ala Sma Tori, Keti Koti Verbeeld.

 

Asiento

24,50

In 1685 gaat de steenrijke amsterdamse koopman Balthasar Coymans de strijd aan om het alleenrecht op de verkoop van slaven aan de Spaanse koloniën. Tegengewerkt door nietsontziende concurrenten en de Spaanse inquisitie moet hij alles uit de kast halen om de grootste slavenhandelaar ter wereld te worden.

Gids Kerk en slavernijverleden

22,50

De belangstelling voor slavernij als onderdeel van de nederlandse koloniale geschiedenis is de afgelopen decennia enorm toegenomen. Instellingen, bedrijven, banken en het Koninklijk Huis laten onderzoek uitvoeren naar hun historische betrokkenheid bij de slavenhandel en slavernij. Bij deze recente onderzoeken bleef de rol van kerk en religie verrassend genoeg vrijwel geheel onbesproken.

De Obrechtsjoel

29,50

De Joodse architect Harry Elte (1880-1944) geniet ondanks zijn bijzondere oeuvre tot op heden nauwelijks bekendheid. Hij liet zich niet binden door een enkele stijl of stroming en bouwde een uitgebreid oeuvre; van godshuizen tot woonhuizen en van ziekenhuizen tot begraafplaatsen. Zijn meesterwerk, de Obrechtsjoel, vormt al bijna honderd jaar het hart van de joodse gemeenschap in Amsterdam-Zuid.