Burgers & broeders

Goed bestuur en natievorming in Curaçao

Peter Verton

24,50

De droom dat burgers ook broeders worden, de droom van de vorming van een werkelijke natie. Hoe staat het ervoor met die droom? Heeft Curaçao vorderingen gemaakt op de weg naar natievorming, of is het einde van die weg nog niet in zicht?

Op voorraad

ISBN: 9789460224553
Taal: Nederlands
Bindwijze: hardback
Pagina's: 288
Publicatiejaar: 2017
Leverbaar vanaf: 28-09-2017
Catalogus categorie: ,

Beschrijving

Inhoud

Curaçao kijkt terug op een eeuw waarin olie, offshore, toerisme en drugs geld in het laatje brachten. Maar al dreef ook Curaçao mee op de golven van modernisering die de hele westerse wereld overspoelden, er bestaat nog steeds aanzienlijke armoede en sociale ongelijkheid.

In Burgers & Broeders onderzoekt de auteur de onderliggende oorzaken hiervan en bekijkt hij de ontwikkeling van Curaçao gedurende de hele 20e eeuw. Dit verhaal wordt afgewisseld met levendige fragmenten uit zijn vele gesprekken met oudere Curaçaoënaars. ’Oral history’ die anders verloren zou zijn gegaan.

Zijn conclusie is dat goed bestuur een kernvoorwaarde is voor de emancipatie van de sociaaleconomische achterhoede. Daarmee kan ook een einde komen aan de patronage binnen de politieke partijen en het tekort aan integriteit en rechtmatigheid.
Opmerkelijk is zijn constatering dat goed bestuur nauwelijks mogelijk is binnen het uit Den Haag overgeplante bestuursmodel. Hij beveelt aan dit ‘Fòrtimodel’ te repareren door het aanstellen van niet door Nederland benoemde, eigen toezichthouders. Pas dat bestuur kan leiden tot werkelijke natievorming binnen het sinds 2010 zelfstandige land Curaçao. Dan krijgt Curaçao naar de mening van de auteur eindelijk de kans om zich te ontwikkelen tot een verbroederd land met trotse burgers.

Pers

“Dit boek is niet alleen geweldig goed lesmateriaal, voor de yu di Kòrsou, maar verplichte kost voor eenieder die de huidige politieke, sociale en economische situatie van het eiland wil begrijpen. Het is een oproep aan eenieder die betrokken is bij de educatie van het eiland. Het levert een belangrijke overdracht van de ingeprente minderwaardigheid van Afro-Curaçaoënaars, ‘het verdriet van Curaçao’, en creëert bij de lezer het bewustzijn dat dit zou moeten worden omgezet in trots en saamhorigheid. Het geeft ook het belang van de ‘checks and balances’ van de parlementaire democratie aan en dat politieke patronage in strijd is met goed bestuur.”
Cees Luckhardt, AD Wikent, 26 mei 2018

Lees hier pagina 1 en hier pagina 2 van de recensie.